Jean Cocteau

Jean Cocteau 1889-ben született Franciaországban. Már 10 évesen rajongott a kötészet iránt, első versét pedig 16 éves korában publikálták. Az íráson kívül a festészettel, színészettel és zeneszerzéssel is foglalkozott, valamint filmrendezőként is számos sikert könyvelhetett el. Sokoldalúsága és a legkülönbözőbb területeken elért sikerei mellett mindig is költőnek vallotta magát. Botrányokkal teli magánélete és feltűnő személyisége ellenére hivatalosan is elismerték, amit leginkább kitüntetéseinek és tisztségeinek hosszú lajstroma, akadémikussá választása bizonyít. Megkapta a Francia Becsületrend Parancsnoki Fokozatát, rendes, illetve tiszteletbeli tagja volt számos tudományos társaságnak, valamint díszdoktorátust kapott az oxfordi egyetemtől. Több éven át volt a Cannes-i Filmfesztivál díszelnöke, illetve a Francia–magyar Baráti Társaság elnöke.

 

Cocteau-t főleg a színházi vonatkoztatású kérdések érdekelték. Avantgardista szerzőként és rendezőként egy „tiszta” színházért harcolt, amelyben nincs erkölcsi prédikáció, szószátyárság, irodalmias szóvirág vagy retorikai fogás. Felismerve a telefon térhódítását 1930-ban ennek szellemében írta meg az Emberi hang (La Voix humaine) című drámáját.

 

Sas Tamás rendezésében és Fantoly Nikolett főszereplésével az Emberi hang egy klasszikus feldolgozásban születik újjá. „Egyrészt az író iránti tiszteletből, másrészről pedig a mű szépsége miatt sem gondoltuk azt, hogy a darabot valamilyen más, új perspektívából kellene feldolgoznunk. Cocteau emellett nem bízta a véletlenre: öt oldalnyi elemzést írt azzal kapcsolatban, hogyan szeretné drámáját viszontlátni a színpadon” – nyilatkozta a színésznő.

Kapcsolat

Ha szeretné felvenni a kapcsolatot a színésznővel, a rendezővel vagy bármilyen kérdése lenne a darabbal, jegyekkel kapcsolatban kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi egyszerű forma kitöltésével!

Name
Email
Message

Hurrá! Az üzenet elküldve, hamarosan válaszolunk!
Hiba! Kérem töltse ki a kötelező mezőket.
© Copyright 2014 Emberi hang

Comité Jean COCTEAU_logó

Pierre Bergé úrnak, a Jean Cocteau Bizottság elnökének szívélyes engedélyével.